Fritsch Pulverisette 14 bereid onderzoek voor naar mogelijke allergie op latex handschoenen

Contactallergie voor rubber is reeds langer gekend. Deze allergie uit zich onder andere in een handeczeem door het dragen van rubberen handschoenen waar latex in verwerkt zit. De oorzaak ligt meestal in de toegevoegde chemicaliën. Doordat we door de huidige omstandigheden (Covid) meer latex handschoenen moeten aantrekken, is de kans dus groot dat meer en meer mensen uit de zorg- of voedingssector de typische allergische reactie krijgen. De vraag die we dan stellen is; “Is het dragen van latex handschoenen dan wel zo gezond?” en “Hoe kunnen we ontdekken welke Latex handschoen ons geen problemen zal bezorgen?”. Benelux Scientific zoekt het antwoord en schakelt hiervoor de Fritsch Pulverisette 14 in.

Wat is latex?

Latex, is een melkachtige sap van de tropische rubberboom. Deze werd meer dan 500 jaar geleden vanuit Amerika in Europa ingevoerd. Latex is de grondstof voor het maken van diverse rubberproducten zoals autobanden, handschoenen, elastiekjes, ballonnen, etc.

Een speciale eigenschap van latex is de buitengewone elasticiteit, waardoor het bijvoorbeeld wordt gebruikt voor de productie van handschoenen in de voedingsindustrie en zorgsector. Om het product de vereiste van elasticiteit en stevigheid te geven, worden chemische bestanddelen toegevoegd die bij veelvuldig gebruik een allergische reactie veroorzaken. Deze reacties kunnen hevig oplopen en daarom is een analyse van deze latex handschoenen van groot belang.

Als voorbereiding op een gedetailleerde analyse van de samenstelling van de handschoenen ging Fritsch op zoek naar een geschikte maalmethode voor dit elastisch materiaal.

Latex handschoen

Fritsch Pulverisette 14

De Fritsch rotormolen Pulverisette 14 Premium Line is bijzonder geschikt voor vermaling van taaie polymeren of elastische, vezelachtige materialen. De design van deze maalmolen verzekert een hoge luchtdoorstroming, betere koeling van het monster, en dus minder kans op verhitting tijdens het malen. Het monster, dat vooraf versneden werd tot stukjes van 1 cm, werd vermalen bij toerental van 20 000 rpm met de snijrotor, en direct geëvacueerd naar een externe cycloon waardoor de mogelijkheid tot opwarming nog afneemt.

Benieuwd naar meer details over de vermaling van latex met de Pulverisette 14?

Een brede range aan Fritsch maalmolens

De brede range aan Fritsch maalmolens biedt oplossingen voor ook de moeilijkste maal-applicaties. Wie een volledig overzicht wenst kan onze website bezoeken: www.maalmolen.be

Download hier ook de applicatie nota van Fritsch Pulverisette 14.

Wens je graag een persoonlijk contact met onze experts? Stuur dan zeker jouw vraag door op onze contactpagina.