Geen paniek, hier is Janique!

Logistiek is meer dan ooit één van de belangrijkste processen binnen Benelux Scientific. Het is een activiteit die bijzondere profielen aantrekt. We kennen ze als super organisers, mensen met een uitzonderlijke gave om onder alle omstandigheden alles in goede banen te leiden. Janique is zo iemand. Wij waren erg nieuwsgierig naar hoe zij elke dag de logistieke processen naar een goed einde loodst. We liepen, in lichte looppas weliswaar, even met haar mee.

“Geen schrik hebben en van aanpakken weten!”

Als we Janique vragen naar wat de belangrijkste talenten zijn die je vooruit helpen in de wereld van logistiek, dan antwoordt ze zonder twijfelen “geen schrik hebben en van aanpakken weten”! De toon is meteen gezet.

Logistiek: 1500 dozen reddingsactie 

Snel, proactief en probleemoplossend denken zijn absolute vereisten in haar job, dat blijkt uit de anekdotes die ze met ons deelt. Zo was er door omstandigheden buiten de controle van Benelux Scientific iets fout gelopen met een levering van 1500 dozen.

De dozen waren beschadigd en ook de binnenverpakking was getroffen. Klantenservice staat voorop bij Benelux Scientific, en dus heeft ze onmiddellijk een oplossing bedacht zodat de klant hier geen hinder van ondervond. “We hebben alle producten uit hun doos moeten halen en opnieuw verpakken naar de vereisten voor het product.” Geen voor de hand liggende klus, want alle goederen moeten zorgvuldig worden verpakt volgens specifieke criteria. Maar de klant kreeg alsnog zijn bestelling tijdig geleverd, en in onberispelijke staat!

Maar dus, een dag als logistieke duizendpoot, hoe ziet die eruit?

Janique magazijn

Eerst koffie!

Alle goeie dingen beginnen met koffie. Haar partner is zich hier duidelijk van bewust, want die brengt vaak koffie op bed. Ja Sire, er is nog hoffelijkheid! Een uurtje later springt Janique in de wagen, en begeeft ze zich naar het logistieke hart van Benelux Scientific: het magazijn.

Om 8u is het knallen geblazen en komt het hele logistieke proces tot leven. Vooraleer zich op de praktische kant van de zaak te storten, fietst Janique door haar correspondentie. Klanten, leveranciers, collega’s, … allemaal komen ze bij haar aankloppen met vragen, mededelingen en verzoeken. Daarna is de planning van de dag aan de beurt. Als het logistiek proces een muzikaal werk zou zijn, dan was de dagplanning de partituur, en dirigeert Janique alles naar lovende recensies van klanten.

Eens de dagplanning achter de rug is, zijn de verzendlijsten aan de beurt: welke pakketjes moeten vandaag zeker de deur uit? Zijn er zaken die extra aandacht nodig hebben, dan tekent Janique dit neer in haar notitieboekje. Zo zorgt ze ervoor dat niets over het hoofd wordt gezien!

Verpakken wat je verpakken kan

Klaar voor het echte werk: de bestellingen van klanten zorgvuldig verpakken volgens specifieke voorschriften. Hierbij houdt Janique en haar team rekening met welke verpakking het meest geschikt is voor de vaak delicate apparatuur van Benelux Scientific. Elk product heeft zijn eigen vereisten op het gebied van temperatuur, omgeving en conditionering. Iets waar je ook onder tijdsdruk bedachtzaam mee moet omgaan. Eerst wordt alles aan een kritische kwaliteitscontrole onderworpen. Pas dan worden de materialen keurig verpakt, en zorgt ze ervoor dat die zo snel mogelijk bij de juiste klanten worden afgeleverd.

Het gaat trouwens niet alleen om de bestellingen en leveringen van goederen. Ook het magazijn zelf houdt ze voortdurend in de gaten. Het komen en gaan van pakketten vereist een zorgvuldige indeling van het magazijn. Dreigt het magazijn zijn verzadigingspunt te bereiken, dan komt Janique meteen met een plan om extra rekken te organiseren of ruimte vrij te krijgen. Heeft iemand van de medewerkers extra materiaal nodig, dan helpt zij die onmiddellijk verder.

Janique verpakken

Kopje erbij houden in de logistiek

De hele dag door is Janique volop in de weer. “Het is vooral veel informatie verwerken en je hoofd erbij houden,” vertelt ze enthousiast. “Ik word vanuit alle richtingen aangesproken, maar dat is net het fijne eraan!”

Ze runt ondertussen al 7 jaar de logistieke afdeling van Benelux Scientific. Ze begon in haar eentje, maar samen met het bedrijf is ook haar magazijn gegroeid, en kan ze rekenen op een team van gedreven medewerkers. “Weet je, in een stressvolle omgeving is humor erg belangrijk. Het zorgt voor een gezonde ontlading, en het houdt ons scherp en gemotiveerd.”

Rock’n roll!

Je vraagt je misschien af: wat doet een organiser dan in haar vrije tijd? Juist, nog meer organiseren. Wie met Janique over muziek begint, raakt haar niet meteen kwijt. Het is een passie die ze perfect met haar talent kan rijmen als tour manager. Zij zorgt ervoor dat het geluid perfect zit op concerten van menige Vlaamse pop- en rock helden.

Wat als ze door een bizarre speling van het lot even niet met organiseren bezig is? Dan zoekt Janique de rust op, en trekt ze zich terug in de natuur. “Rust is een must,” laat ze weten. “Zonder rust hou je een job in de logistiek niet vol.”

We gunnen het haar van harte na zo’n werkdag, en maken ons dan ook snel weer  uit de voeten.

Gerelateerde berichten

Een dag in het leven als service engineer bij Benelux Scientific

Benieuwd hoe een dag als service engineer bij Benelux Scientific eruit ziet? Wij gingen samen met Jan Teirlynck op stap want met zijn jarenlange ervaring als technieker kan hij ons als geen ander vertellen hoe zijn dag eruit ziet. Jan is service engineer  in hart en nieren. Een dag als service engineer  bij Benelux Scientific [...]

ISO 9001 certificaat voor Benelux Scientific

ISO 9001 is bij uitstek de norm voor kwaliteitsmanagement met internationale erkenning. Het is de maatstaf voor transparantie en betrouwbaarheid in de markt. Vrijwel iedere sector wil dit certificaat aan de buitenwereld voorleggen.  Naast erkenning voor de  inspanningen van de medewerkers, maakt het ISO 9001 certificaat kenbaar dat het bedrijf alleen genoegen neemt met betrouwbare [...]

Bart Weymeels – De nieuwe account manager van Benelux Scientific

Op donderdag 1 april 2021 is Bart Weymeels gestart bij Benelux Scientific, en dat is geen grap. Hij zal het sales team versterken in zijn functie als accountmanager. Daarbij wordt hij het aanspreekpunt voor onze klanten en dat in diverse sectoren zoals de kunststofsector, chemie, voeding, metaal, textiel, ... Voor  de start bij Benelux Scientific, [...]