Het belang van reologie bij het produceren van plastics

De zomer komt eraan, de school is uit en de festivals komen eraan. En jawel op ieder festival “produceren” we een massa plastic. Het is een licht en duurzaam materiaal, het breekt niet snel af en houdt bijvoorbeeld voedsel langer houdbaar. Het is dan ook geen wonder dat plastics zo massaal gebruikt worden. Het succes van plastic heeft natuurlijk ook een keerzijde. Zoals de dalende beschikbaarheid van de grondstof aardolie. Bovendien is de duurzaamheid van plastic ook een nadeel voor het milieu. Het vormt een groot probleem voor ons ecosysteem.

Maar er zijn ook plastics die biologisch afbreekbaar zijn. Deze zijn gemaakt van bijvoorbeeld suikerriet of maïszetmeel. Het klinkt toch als een simpele en duurzame oplossing? Toch is het allemaal zo eenvoudig niet. Plastic moet ook aan bepaalde eisen voldoen voor het gebruik, waaronder bijvoorbeeld de vastheid, vorm en afbreekbaarheid. Deze kunnen we gelukkig nagaan aan de hand van reologie.

Het verschil ‘gewoon plastic” en “biologisch plastic”

Plastic kan gemaakt worden uit verschillende materialen, zoals aardolie maar ook biologische materialen zoals suikerriet. Het enige verschil tussen deze twee soorten, is de grondstof. Als je het eindproduct bekijkt, zal je geen op het eerste gezicht geen verschil merken.

Het voordeel van een biologisch product is de hernieuwbare grondstof.  Nadeel is de ruimte die nodig is om de grondstoffen te produceren. 

Wanneer we dus moeten antwoorden welke soort plastic “beter” is? Dan hangt dit af van een heel groot aantal factoren.

het belang van reologie bij het produceren van plastics

Welke soort plastic we ook verkiezen voor het maken van ons eindproduct, reologie speelt hierbij steeds een belangrijke rol. Het eindproduct heeft altijd een specifieke functie en het product moet reologische testen ondergaan om aan alle verwachten te kunnen voldoen. Denk maar aan de vorm van het product of de omstandigheden waarin het eindproduct gebruikt zal worden.

Om deze eindproducten te vervaardigen, worden polymeren gewoonlijk bij hoge temperaturen in gesmolten toestand verwerkt. Het begrijpen van hoe deze smelten, vervormen en vloeien, is de sleutel om te weten hoe ze doeltreffend kunnen worden verwerkt en omgevormd tot de eindproducten die wij zo gemakkelijk consumeren.

Thermo Haake reologische extrusie

Wil je meer weten hoe reologie ons helpt bij het begrijpen en het produceren van plastic eindproducten? Download de applicatie nota hieronder.

Hier legt Thermo Haake uit waarom het begrijpen van alle eigenschappen zo belangrijk is. En hoe reologische metingen worden uitgevoerd op polymeren.

Wil jij weten hoe reologie jouw bedrijf kan verder helpen? Neem dan contact op met onze experten.

Gerelateerde berichten

Bedrijven zetten in op recyclage van plastic tot brandstof

Het is een gekend fenomeen. Miljoenen tonnen aan plastics komen aan het einde van hun levenscyclus, en slechts een klein percentage wordt gerecycleerd. Meer en meer bedrijven wensen hier een einde aan te maken en komen op de proppen met het geniale idee om via recyclage van plastic om te zetten naar brandstoffen of nieuwe [...]

Fritsch Pulverisette 14 bereid onderzoek voor naar mogelijke allergie op latex handschoenen

Contactallergie voor rubber is reeds langer gekend. Deze allergie uit zich onder andere in een handeczeem door het dragen van rubberen handschoenen waar latex in verwerkt zit. De oorzaak ligt meestal in de toegevoegde chemicaliën. Doordat we door de huidige omstandigheden (Covid) meer latex handschoenen moeten aantrekken, is de kans dus groot dat meer en [...]

Do not waste your waste. Van afval tot grondstoffen

Plastic in verpakkingen, spullen, auto's of elektronische apparaten maken deel uit van ons dagelijks leven. Vandaag de dag is de hoeveelheid plastic die in Europa wordt geproduceerd 50 keer zo groot als 50 jaar geleden, en wereldwijd hebben onze samenlevingen sinds 1950 8 miljard ton plastic geproduceerd. Van de 6,3 miljard ton die sindsdien is [...]