Het oog ziet een paasei maar Fritsch ziet meer…

Zondag was het zover, Pasen! Een feestdag waar vele gezinnen ieder jaar opnieuw naar uitkijken. Het chocoladefestijn voor groot en vooral klein. Samen zoeken in de tuin naar alle verstopte paaseieren. En misschien met een beetje geluk kunnen we de paashaas nog spotten. Vol verwondering gluren ons ogen naar enkele kunstig gevormde chocolade paaseieren. Hoe kom je van een chocoladeboon naar een prachtig gevormd ei? En wat zit er allemaal in om zo een glimmende chocolade te verkrijgen?

Op al deze vragen kan Fritsch snel een antwoord vormen. Daarvoor hebben ze een gamma aan apparatuur die chocoladefabrikanten op weg kunnen helpen naar het maken van een paasei met de juiste bestanddelen.

Paashaas wat zit er in mijn chocolade paasei?

In iedere chocolade zitten delen van de cacaovrucht, of het nou cacaopoeder of cacaoboter is. Tegelijk is de cacao ook het meest interessantste ingrediënt van de chocolade. Het bevat ook meer dan 300 chemisch geïdentificeerde verbindingen en is daarom ook het meest complexe voedingsmiddel op aarde. Het is dan ook geen wonder dat het zo een verlangend effect heeft op ieders lichaam en geest. 

Cacao bevat ongeveer voor de helft cacaoboter en daarnaast een kwart koolhydraten. Ook zal je er water, eiwitten, suikers, vezels, mineralen en zelf vitamines in terug vinden. Vitamines zijn bestanddelen in het voedsel, die jouw lichaam (met uitzondering van vitamine D) niet zelf kan maken. Toch zijn ze van groot belang voor je gezondheid? In chocolade zitten volgende vitamines:A, B1 , B2 , B6 en B11.

Mineralen komen vaak voor in de natuur, zeker in veel gesteenten. Planten en dieren zullen deze mineralen opnemen waardoor ze ook in onze voeding terecht komen. Mineralen hebben vergelijkbare functies als vitamines. In Chocolade zal je volgende mineralen terugvinden: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper, zink en mangaan.

Daarnaast zijn er heel wat andere stoffen terug te vinden in chocolade. En deze kunnen effect hebben op de geest. Om na te gaan welke stoffen er verwerkt zijn en welke invloed ze zullen hebben, doen we beroep op Fritsch.

Fritsch ziet meer

Fritsch Pulverisette 11

Om alle bestanddelen fijn te maken en te homogeniseren zodat ze in het lab geanalyseerd kunnen worden, kan je gebruik maken van de Fritsch Pulverisette 11.Bij Fritsch spreekt men van een “zeer moderne keukenrobot” maar dan een veel krachtiger en snellere versie. En zo gaat het ook in ons onderzoeksproces naar bestanddelen in chocolade. Met de Pulverisette 11 kunnen we de paaseieren eenvoudig tot poeder omtoveren en zo onder de loep nemen. Het resultaat is een homogene deeltjesgrootte en dat in “no time”.

Fritsch Pulverisette

In het kort:

  • Doeltreffende vermaling in een smal, homogeen deeltjesgroottebereik
  • Verliesvrij malen (droog of in suspensie)
  • Mogelijkheid tot cryogeen malen 
  • Uiterst korte maaltijden 

 

Meer technische details over de Fritsch Pulverisette 11 kan je hier terugvinden.

Vragen?

Ben je op zoek naar de geschikte tool voor het analyseren van stoffen? Andere vragen? Ons team vol experten staat voor je klaar.

Gerelateerde berichten

Brabender: sterke speler op de markt van test- en laboratoriumapparatuur

Brabender levert wereldwijd instrumenten voor het testen van de materiaalkwaliteit in alle soorten onderzoek, ontwikkeling en industriële productie in de voedingsmiddelen- en kunststof industrie. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verdeelt instrumenten en laboratoriumapparatuur voor het testen van materiaaleigenschappen. We vinden hun toepassingen in tal van industriële segmenten binnen de voedings- en kunststoffen-sector waar de afdelingen [...]

PROMO – SCP Science autosampler tubes

Na de zomervakantie nog even knallen? Benelux Scientific pakt uit met een speciale actie!  Wij namen er voor deze knaller een heerlijke champagne bij. Met wat zal jij onze autosampler tubes vullen? ACTIEPRIJS: € 185 voor 2000 stuks (16 x 100 mm, 12 ml), incl. verzendkosten (excl. BTW en champagne). SCP Science biedt een volledig gamma van monsterbuizen [...]

Analyse van zware metalen in voeding en bodem met de Bruker Handheld XRF

In ons milieu komen zware metalen vaak voor in verschillende vormen. Zo vinden we hun terug in stofdeeltjes in de lucht, mineralen, gesteentes en in onze bodem. Zware metalen zijn overal terug te vinden in het ecosysteem van de mens. Onder de menselijke invloed worden de geo-biochemische cyclussen beïnvloedt en kan dit leiden tot een [...]