Het oog ziet een paasei maar Fritsch ziet meer…

Zondag was het zover, Pasen! Een feestdag waar vele gezinnen ieder jaar opnieuw naar uitkijken. Het chocoladefestijn voor groot en vooral klein. Samen zoeken in de tuin naar alle verstopte paaseieren. En misschien met een beetje geluk kunnen we de paashaas nog spotten. Vol verwondering gluren ons ogen naar enkele kunstig gevormde chocolade paaseieren. Hoe kom je van een chocoladeboon naar een prachtig gevormd ei? En wat zit er allemaal in om zo een glimmende chocolade te verkrijgen?

Op al deze vragen kan Fritsch snel een antwoord vormen. Daarvoor hebben ze een gamma aan apparatuur die chocoladefabrikanten op weg kunnen helpen naar het maken van een paasei met de juiste bestanddelen.

Paashaas wat zit er in mijn chocolade paasei?

In iedere chocolade zitten delen van de cacaovrucht, of het nou cacaopoeder of cacaoboter is. Tegelijk is de cacao ook het meest interessantste ingrediënt van de chocolade. Het bevat ook meer dan 300 chemisch geïdentificeerde verbindingen en is daarom ook het meest complexe voedingsmiddel op aarde. Het is dan ook geen wonder dat het zo een verlangend effect heeft op ieders lichaam en geest. 

Cacao bevat ongeveer voor de helft cacaoboter en daarnaast een kwart koolhydraten. Ook zal je er water, eiwitten, suikers, vezels, mineralen en zelf vitamines in terug vinden. Vitamines zijn bestanddelen in het voedsel, die jouw lichaam (met uitzondering van vitamine D) niet zelf kan maken. Toch zijn ze van groot belang voor je gezondheid? In chocolade zitten volgende vitamines:A, B1 , B2 , B6 en B11.

Mineralen komen vaak voor in de natuur, zeker in veel gesteenten. Planten en dieren zullen deze mineralen opnemen waardoor ze ook in onze voeding terecht komen. Mineralen hebben vergelijkbare functies als vitamines. In Chocolade zal je volgende mineralen terugvinden: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper, zink en mangaan.

Daarnaast zijn er heel wat andere stoffen terug te vinden in chocolade. En deze kunnen effect hebben op de geest. Om na te gaan welke stoffen er verwerkt zijn en welke invloed ze zullen hebben, doen we beroep op Fritsch.

Fritsch ziet meer

Fritsch Pulverisette 11

Om alle bestanddelen fijn te maken en te homogeniseren zodat ze in het lab geanalyseerd kunnen worden, kan je gebruik maken van de Fritsch Pulverisette 11.Bij Fritsch spreekt men van een “zeer moderne keukenrobot” maar dan een veel krachtiger en snellere versie. En zo gaat het ook in ons onderzoeksproces naar bestanddelen in chocolade. Met de Pulverisette 11 kunnen we de paaseieren eenvoudig tot poeder omtoveren en zo onder de loep nemen. Het resultaat is een homogene deeltjesgrootte en dat in “no time”.

Fritsch Pulverisette

In het kort:

  • Doeltreffende vermaling in een smal, homogeen deeltjesgroottebereik
  • Verliesvrij malen (droog of in suspensie)
  • Mogelijkheid tot cryogeen malen 
  • Uiterst korte maaltijden 

 

Meer technische details over de Fritsch Pulverisette 11 kan je hier terugvinden.

Vragen?

Ben je op zoek naar de geschikte tool voor het analyseren van stoffen? Andere vragen? Ons team vol experten staat voor je klaar.

Gerelateerde berichten

Goed begonnen is half gewonnen: monstervoorbereiding in het analytische lab

Methoden voor monstervoorbereiding in een hedendaags analyselab zijn vaak gekenmerkt door een grote technische complexiteit. Hierdoor zijn de bereidingsstappen, parameters en gebruikte apparatuur in deze processen even kritisch als de analysestap zelf.  Oorzaken zijn de noodzaak aan een hogere throughput van monsters, meer automatisatie van processen en een hogere gevoeligheid van de analyseapparatuur. Een juiste [...]

Kleurmeting van suikeroplossingen, siropen en honing: een echte uitdaging!

Suiker, honing, esdoornstroop, maisstroop, allemaal hebben ze hun eigen uitdagingen als het gaat om consistentie in kleur. Voor veel van deze producten bestaan ook nog specifieke  meetmethoden voor kleurbeoordeling en communicatie van resultaten. Sommige hebben zelfs hun eigen specifieke kleurschalen. Honing wordt bijvoorbeeld soms gemeten in Pfund-waarden, terwijl producenten van esdoornstroop een van de drie [...]

De kwaliteit van oppervlaktewater en afvalwater in België:
Benelux Scientific helpt mee.

De kwaliteit van oppervlaktewater en afvalwater komt de laatste decennia steeds vaker in de aandacht. In België beschikken organisaties zoals de Vlaamse milieumaatschappij VMM of de Service Public de Wallonie SPW voor de controle van waterkwaliteit over een uitgebreid netwerk van meetnetten met honderden punten waar periodiek monsters worden genomen. Op deze monsters gebeuren in [...]

april 8, 2021