SEM met mechanische testen – Samenwerking tussen Benelux Scientific en UGent

Combinatie van scanning elektronenmicroscopie en mechanische testen voor academisch onderzoek

Prof. Lode Daelemans, Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Engineering (MaTCh), Universiteit Gent

Het Centrum voor Textielwetenschappen en Techniek van de Universiteit Gent is geïnteresseerd in alle soorten vezel- en textiel gebaseerde materialen. Een van de belangrijkste onderzoeksuitdagingen bij de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde materialen is het begrijpen van het microscopisch gedrag en hoe dit verband houdt met de prestaties ervan. Daarom werd besloten een scanning-elektronenmicroscoop aan te schaffen met geïntegreerde trek-, compressie- en buigtestmogelijkheden.

Presentatie van uw laboratorium en uw activiteiten

De onderzoeksgroep maakt deel uit van de Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Engineering (MaTCh) van de Universiteit Gent. Daar richten ze op alle soorten textiel en vezelgebaseerde materialen voor een breed scala van toepassingen, van klassiek textiel tot technisch textiel en vezelgebaseerde producten zoals composieten, tot nieuwe materialen zoals nanovezels.

De uitdagingen waarmee u werd geconfronteerd vóór de aankoop van de Thermo Scientific Phenom SEM

Een van de grootste nadelen waarmee onze groep te kampen had voordat wij een speciale scanning-elektronenmicroscoop (SEM) aanschaften, was dat wij voor beeldvorming afhankelijk waren van andere onderzoeksgroepen. In de praktijk betekende dit een vertraging van één tot twee weken voordat wij bijvoorbeeld de kwaliteit van de geproduceerde nanovezels konden bestuderen. Bovendien is, zowel in het onderzoek als in de industrie, het verband tussen de microstructuur van het materiaal en de prestaties op grote schaal een cruciaal aspect voor het optimaliseren en ontwerpen van nieuwe materialen met hoge prestaties, en wij maakten hiervoor hoofdzakelijk gebruik van optische microscopie.

 

Lees meer (Download PDF)
Lode Daelemans