Waarom loopt de verf niet naar beneden? Ontdek het met Thermo Haake Mars iQ

Je kent het wel. De lenteschoonmaak zit erop, meubels zijn verplaatst, en nu nog even een likje verf. Zeker in huidige tijden zijn we onze muren moe en kan ons huis een opfrisbeurt gebruiken. Zo springen we snel in onze wagen en plannen we een uitstap naar de doe-het-zelf zaak in de buurt. Onze boodschappenlijst lijkt ellenlang; borstels, verfbakje, plaklint… En het voornaamste; een pot verf!

Wanneer we thuis aankomen en de pot openen, dan is de verf nog heel vloeibaar. We denken al na over de mogelijke strepen of spatten en de verf die naar beneden loopt van de muren. Toch is de realiteit anders. Wanneer we de verf op de muren aanbrengen, dan blijft deze mooi zitten en verdwijnen de strepen in een enkele minuten.

Maar wat gebeurt hier precies? Waarom loopt die verf niet zomaar naar beneden en waar zijn al die strepen en spatten gebleven? Het antwoord op al deze vragen kan je in ons artikel terugvinden.

Haake Mars iQ en complexe vloeistoffen

Verven en coatings zijn in feite heel complexe vloeistoffen. Ze zijn zowel visceus als elastisch. Deze eigenschappen nemen, in functie van de krachten en vervorming die we aanleggen, de overhand. Daarom is het heel belangrijk om alle eigenschappen in kaart te brengen zodat de nodige bijsturing kan uitgevoerd worden bij het maken van bijvoorbeeld verf.

Haake Mars iQ – Rheometer

De studie van deze eigenschappen is de reologie, en de meting van rheologische eigenschappen gebeurt met een rheometer, zoals de Haake Mars iQ.

Met de Haake Mars iQ kunnen rotatie- en oscillatiemetingen uitgevoerd worden, waarmee het gedrag van coatings en verven kan gesimuleerd worden. Fabrikanten van coatings kunnen er nieuwe formules mee testen, of bijvoorbeeld het gedrag tijdens transport, opslag, omroeren, aanbrengen en sprayen controleren.

Wereld van Rheologie

Wil je kennismaken met de wereld van de rheologie, of beter begrijpen waarom materialen al dan niet een bepaald gedrag vertonen? Download hier dan de applicatienota over het rheologische gedrag van coatings en verven. 

Of contacteer ons hier om meer te vernemen hoe de Mars iQ rheometer jou kan helpen met de karakterisatie van al jouw materialen.